Želim započeti / poboljšati poslovanje. Kako mi Bones može pomoći?

čitanja

Koji poduzetnici su pobjednici nad krizom?

By Gordana Kostić

Kao poslije velikog olujnog nevremena, polako izlazimo iz svojih skrovišta i provirujemo na površinu analizirajući nastale gubitke… Sunce na obzorju i vječno prisutan cvrkut ptica daju nam osjećaj zahvalnosti na novom danu,… novim prilikama… novim izazovima… 

“I nije sve, nije sve tako sivo”, kaže Mile Kekin iz Hladnog piva i doista, slažemo se s njim, a evo i zašto…

Istina, mnogi poduzetnici su nakon ove pandemije korone dobili naslov gubitnika krize. 

Popis djelatnosti ugrozene koronom

Dobar dio poduzetnika poražen je od očaja i neizvjesnosti što donosi “novo normalno” poslovanju.

No, bilo je i onih koji su se uspjeli snaći i preokrenuti nastalu situaciju u svoju korist. Ovdje ćemo nabrojati neke od značajnog broja pobjednika koji s vjerom gledaju sunce na obzoru s početka priče. Molimo da se nespomenuti ne naljute.

Preuzmite svoj spasilački paket i pridružite se listi poduzetnika koji su otporni na proglašeno stanje.

PREUZMITE POSLOVNI PLAN

 

Tekućina kao izvor zdravlja i zdravih navika

Tvrtka “Elda” iz Nove Gradiške, koja se već duže vrijeme bavi proizvodnjom e-tekućina za elektronske cigarete, izvozi ih u više od 80 zemalja svijeta. Kako bi sačuvala produktivnost odlučila se  prilagoditi novonastaloj situaciji na tržištu. Plan je iskoristiti postojeće resurse i plasirati se na novo tržište - domaće. S manjom rekonstrukcijom proizvodnog pogona Elda je počela s proizvodnjom trenutno najtraženijeg proizvoda pandemije –antiseptika!

email vodic samozaposljavanje banner

 

Prilagođavanje proizvodnje

Bilo je tu i iznenadnih prekrajanja djelatnosti kako bi se proizvodilo i namirila potreba određenih stvari na novom tržištu: plexiglas (za izradu zaštitnih pregrada na šalterima), zaštitnih maski, respiratora, dezinfekcijskih otirača i ostalih potrepština nužnih za život u doba korone. 

Sigurno vas neće iznenaditi podatak da su proizvođači toaletnog papira itekako trljali ruke od navale narudžbi tog, skoro najprodavanijeg, proizvoda u pandemiji.

Ericsson Nikola Tesla također prikazuje rast prodaje svojih proizvoda. Uz njega rame uz rame stoje Podravka i Atlantic grupa, koje u svojem poslovanju sadrže i dio farmaceutskog poslovanja.

Gotovo svi proizvođači hrane bilježili su povećani profit zbog pojačane potražnje uzrokovane paničnim stvaranjem zaliha osnovnih namirnica (brašna, ulja, šećera), iako je primjećena veća potrošnja i skupljih prehrambenih artikala.

 

Usluga kao spas u komunikaciji

No, nisu se samo blistavi primjeri uspješnog preživljavanja dogodili u proizvodnji. Odličan posao napravila je i dostavljačka tvrtka Wolt koja je nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata i restorana, “preko noći” napravila reorganizaciju posla, proširivši ponudu dostave te omogućila pristup korisnicima do preko 35 prodavaonica široke potrošnje i namirnica.

Djelatnosti usko vezane uz informatičke usluge doživjele su ogroman procvat jer se digitalizacija u trenutku uvukla u svaku poru životnog djelovanja. 

Obrazovanje, masovan prijelaz tvrtki na rad od kuće pa (čak) i dohvat državne administracije trebalo je omogućiti da besprijekorno funkcioniraju online. Istina, za informatičare to baš i nije bio zahvalan posao jer su se susretali s iznenađujuće velikim brojem problema izazvanim zastarjelom opremom te neadekvatnim znanjem i vještinama korisnika.

Međutim i brojne druge djelatnosti vidjele su spasonosni izlaz iz krize na način da svoje usluge počnu pružati online. Tim primjerom su pošle mnogobrojne računovodstvene i savjetodavne tvrtke, dok su proizvođači i trgovci hitno otvarali web trgovine. 

email uspjesan marketing

Djelatnosti koje su živjele od savjetovanja i učenja svojim su  korisnicima putem interneta poklanjali online radionice ili jednostavno davali besplatne savjete i moralnu podršku kako bi zadržali kontakt s njima.

Gaming industriju smatraju jednim od najvećih profitera korone.

Zahvaljujući bijegu od stvarnosti u virtualni svijet milijuni korisnika donijeli su telekomunikacijskim operaterima ogromnu dobit. 

Ovaj virtualni svijet nije bio naše područje zanimanja. Umjesto njega otkrivanje problema u planiranju poslovanja i rješavanje istih plijene našu pažnju.

Među ostalim, priče o uspjesima pojedinaca dobar su izvor motivacije za daljim radom. Vjerujemo da su gornji primjeri ostavili utisak na vas te da vam daju inspiraciju da proširite ili prekrojite svoju dosadašnju djelatnost, prilagođavajući se trenutnoj situaciji na tržištu. 

Najteže je napraviti prvi korak no nakon toga, vođeni čvrstom vjerom i odlučnošću možete ostvariti čuda.  

Ne zaboravite pritom i na poduzetničke poticaje koji vam mogu poslužiti kao odskočna daska u pokretanju novog posla.

korona potres marketing CTA

Tagovi: poduzetništvo, korona, poduzetnik, poticaji za samozaposljavanje, poslovanje, kriza, tvrtke, poduzetnici, tržište

Pripremite se za poslovni uspjeh!

Iako ste na samome početku, svijet to ne treba znati. Dajemo svoj mali doprinos kao smjernicu otkuda početi i kamo krenuti.

Knjiga_model_biznis_plan_2