Želim započeti / poboljšati poslovanje. Kako mi Bones može pomoći?

čitanja

Koncentracija u poslu: kako ukloniti elemente distrakcije (mušice)?

By Gordana Kostić

Pravi je izazov pisati o koncentraciji na poslu, što i nama samima često predstavlja problem, zar ne? Nećemo vam kriti da se vrlo često osjećamo poput psića koji, ugledavši leptira u neposrednoj blizini, u tren izgubi koncentraciju s dotadašanje aktivnosti…

Ova tema je aktualna upravo danas kad smo okruženi brojnim elementima ometanja. Ovdje ćemo navesti kako ih uspješno izbjeći.

 

Manjak koncentracije u poslu mnogim poduzetnicima
koji su se odlučili za rad od kuće predstavlja popriličan problem …

 

Sigurni smo da ćete se složiti s nama kako je koncentracija od izuzetne važnosti za uspjeh kroz čitavo naše školovanje, no neophodna je, kako u poslu, tako i u svakodnevici.

Stanje koncentracije vrlo je kompleksno jer uključuje dvije, sasvim odvojene funkcije, a to su: mogućnost da se fokusiramo na nama bitan sadržaj, ali i na mogućnost da odagnamo sadržaj koji nam je u tom trenutku nevažan. 

Prilikom donošenja važnih odluka kao što je ulazak u poduzetništvo važno je imati fokus na niz zadataka koji se očukuju da napravite. Pomognite si i preuzmite ovaj besplatni predložak poslovnog plana.

Preuzmite poslovni plan

Dakle, riječ je o dva sasvim odvojena procesa koji se istovremeno odvijaju u našem mozgu. Zacijelo ste primjetili da se, pokušavajući nečega prisjetiti, nesvjesno zažmirite? Na taj način smanjujete upravo onu količinu nebitnog, nametljivog vam sadržaja, stvarajući tako svom mozgu prostor za lakši rad i prisjećanje.

Pitate li se tko je najveći krivac za taj, u posljednje vrijeme, sve češći poremećaj pažnje i koncentracije?

Internet i njegova dostupnost na svakom koraku, koja nam olakšava svakodnevicu, ali i donosi veliku količinu distrakcija što štetno utječe na naš fokus.

Kako si možemo pomoći?

Krenimo na vrijeme

Ne odgađajmo trenutak s izvršavanjem zadatka jer ćemo tako smanjiti vrijeme, potrebno za njegovu realizaciju, a time ujedno i stvoriti neželjen i nepotreban  - stres.

Dakle, radije krenimo na vrijeme i još se stignemo nagraditi odmorom, osiguravši si tako vremena i za njega, jer nam je itekako potreban.

Stvorimo si idealne uvjete za rad

Pokušajmo si pronaći idealno mjesto u kutku svog doma za rad. 

Odmah, na početku, uklonimo sve potencijalne predmete ometanja (TV, radio, mobitel …)

Važno je smanjiti, što je više moguće, svaki izvor buke kao i razgovor s ukućanima.

Pronađimo si motivaciju i zauzmimo pozitivan stav

Da, motivacija je izuzetno bitna. Bez nje ćemo se vrlo teško koncentrirati na rad i u najidealnijim uvjetima. 

Stoga se motivirajmo na način koji će nam dati najveću dozu radnog elana i volje za radom, imajući na umu jasno postavljene ciljeve zbog kojeg smo i prionuli poslu. Prizovimo si osjećaj sreće i zadovoljstva koji će nas obuzeti po njegovoj realizaciji…

Dakle, pozitivan stav obavezan! 

U protivnom, ispunjeni tjeskobom, ljutnjom ili stresom vrlo teško ćemo zadržati motivaciju, a samim tim i koncentraciju.

Definirajmo si jasne i realne ciljeve

Upravo tako postavljeni, jasno definirani i s naglaskom na objektivni, vodilja su nam kroz radni proces. Dakle, budimo svjesni svojih mogućnosti prilikom njihova postavljanja, kao i vremenskih okvira koje si zadajemo.

U suprotnom,  dobit ćemo demotivirajuće posljedice, što rezultira neuspjehom…

Pokušajmo reći NE multitaskingu

Hm, naročito ženama, izuzetno teška oduka, zar ne?

Međutim, dokazano je da istodobno obavljanje više poslova također umanjuje koncentraciju, a time i oduzima više vremena pa nam preostaje da si odredimo prioritete i “bacimo” na postepeno rješavanje zadataka, jedan po jedan…

Nagrada

Nagrada za obavljeni posao itekako djeluje stimulativno i motivirajuće.  Odredimo si je prije samog početka rada i obratimo pritom pažnju da bude zabavna i također realna, no pripazimo da ne razmišljamo previše o njoj za vrijeme radnog procesa, kako nam ne bi remetila koncentraciju ...

I svakako si ostavimo dovoljno vremenskog prostora, po obavljenom poslu, za uživanje u zasluženoj nagradi!

Jesmo li vam pomogli?

Nadamo se da jesmo, barem malo.

A sad nam ne preostaje ništa drugo nego – prionuti poslu, no ne zaboravite prethodno se pripremiti, prema gore opisanom, rasporedu

Sretno!

Dogovorimo sastanak_1

Tagovi: poduzetništvo, poslovanje, koncentracija

Pripremite se za poslovni uspjeh!

Iako ste na samome početku, svijet to ne treba znati. Dajemo svoj mali doprinos kao smjernicu otkuda početi i kamo krenuti.

Knjiga_model_biznis_plan_2