Želim započeti / poboljšati poslovanje. Kako mi Bones može pomoći?

čitanja

Odakle početi kao poduzetnik?

By Gordana Kostić

Zahvaljujući prilikama i situacijom koja se odvija na svjetskoj razini, gospodarstvo i ekonomija više nisu iste. Svima je jednako teško i neizvjesno. Masovna otpuštanja prouzročila su opterećenje Zavoda za zapošljavanje. Jedno od njegovih mjera je da vam osigura startni kapital za pokretanje vlastitog biznisa. No, mnogi bivaju odbijeni. Da li su tim činom uništene sve šanse da okrenete novi list u životu?

Pa, zapravo ne.

To uvelike ovisi o vama i vašim predrasudama koliko je život poduzetnika neizvjestan i kaotičan. Zato ovaj blog ima tendenciju voditi vas korak po korak s ciljem da vam riješi glavobolju i ukloni strah koji vas blokira da krenete dalje.

Rado dajemo savjete i dijelimo svoja iskustva.
Želite li ih doznati iz prve ruke?
PORAZGOVARAJMO

Odlučili ste postati poduzetnik, a u glavi bujica pitanja: Odakle zapravo početi? Koje prve korake poduzeti?...

U šumi informacija dohvatljivih na tu temu na internetu, nije uvijek lako pronaći konkretne odgovore. Stoga smo odlučili podijeliti s vama naše početke i iskustva u nekoliko koraka.

 

Pisanje poslovnog plana, vizije i misije

Izuzetno je važno dati si truda i napisati: dobar poslovni plan, viziju i misiju.

Dobar poslovni plan

Ako ste krenuli po poticaje za samozapošljavanje koje nudi HZZ, glavna ocjena za odluku dodjele sredstava temelji se na poslovnom planu.

Ako se prijavljujete u poduzetnički inkubator, potreban vam je detaljan poslovni plan.

Ako trebate poduzetnički kredit  - ništa bez poslovnog plana.

Poslovni plan je alat kojim ostvarujete svoje ambicije i ciljeve koje ste si zacrtali. Dobro napisan služi vama i svima oko vas koji će surađivati posredno ili neposredno s vama.

Za pisanje poslovnog plana ne štedite vremena i razvijte sve točke koje poslovni plan traži do što je moguće više detalja. 

poslovni plan bones

Vizija i misija

Vizija i misija su definicije koje oblikuju vašu ideju pokretanja biznisa. One su ključne u stvaranju strategije i planiranju. Ako imate jasnu viziju i misiju i držite ih se svo vrijeme, uspjeh u poduzetništvu je zajamčen.

Zašto su vizija i misija važni za vaše poslovanje? Ako se vi pridržavate načela koje vizija i misija izlažu, pridržavati će se i djelatnici vaše tvrtke. Time se razvija osobnost i gradi prepoznatljivost.

Kako bismo vam olakšali taj dio posla, dali smo vam smjernice i savjete kako to najlakše, a istovremeno i vrlo kvalitetno odraditi.

Imajte na umu da spomenuto pišete prije svega zbog sebe jer će vam osim odskočne daske to također biti i vodilja u obliku motivacijskog podsjetnika na putu do vašeg poslovnog uspjeha koji nije uvijek “posut ružama”.

 

Koristite društvene medije za umrežavanje

Da biste iznijeli svoje poslovne ideje na internetu, trebate prvo postati primijećeni na njemu. Prvi korak do toga je umrežavanje kroz društvene medije. Na taj ćete način najbolje predstaviti sebe i svoju ideju.

Da se razumijemo: društvene mreže danas gotov svi koriste. Postoje različitih oblika, namjena i za različite uzraste. No, one su tu sa zajedničkim ciljem: okupljanje ljudi i održavanje kontakta.

Dobar početak je (a nismo jedini koji to tvrde) krenuti od poznanika i prijatelja povezivanjem u mrežu. Vremenom, ta mreža se širi. Vaša aktivnost na mreži utiče na brzinu njenog širenja.

Kada se skupi određena masa poznanstva uži krug prijateljstva i poznanika će pomoći u prosljeđivanju vaše poruke čime se bavite.

Više o korištenju društvenih mreža i načinima korištenja a da imate koristi pročitajte u blogu koji uskoro objavljujemo.

 

Novi okviri radnog vremena

Potom, dobro je znati da se kao poduzetnik susrećete s novim okvirima radnog vremena koje si postavljate sami! Istina je da je to, barem za većinu, prva i velika prednost u privatnom sektoru no budite spremni da će vaše radno vrijeme vrlo često, barem u početku, biti daleko više od predviđenog. No uvijek se isplati jer niti Rim nije izgrađen za jedan dan!

Ako radite u djelatnostima koje možete raditi na daljinu, pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da brzo prilagodite u novoj radnoj sredini.

 

Rizici u poslovanju

Od velike važnosti je spremnost prihvaćanja rizika u poslovanju. Naravno da ih ima no bitno je da u takvim situacijama zadržite pozitivan i optimističan stav i pokušate ga prihvatiti kao putokaz u budućem poslovanju.

Kako smanjiti strah od rizika pronađite u našem vodiču za samozapošljavanje.

U tim prilikama dolazi do izražaja međusobno pomaganje virtualnih kolega iz branše i njihova spremnost i želja da vam pomognu svojim savjetima utemeljenim na vlastitim iskustvima.

Stoga, ne ustručavajte se zatražiti pomoć!

 

Važnost marketinga

Sigurni smo da ste već čuli kako se govori o važnosti marketinga no pitamo se: jeste li doista svjesni toga?

Na taj segment poslovanja potrebno je gledati i prihvaćati ga kao alat koji će vas konstantno pratiti kao pouzdani poslovni partner. U blogu 7 koraka do uspješnog marketinga potrudili smo se podijeliti vam neke korisne informacije na tu temu.

Uglavnom, preporučljivo je napraviti marketinški plan koji će jasno definirati vašu ciljanu publiku. Savjetujemo vam da se potrudite oko njegove izrade kako bi se što više olakšalo marketinškim savjetnicima (stratezima) definiranje sadržaja i aktivnosti marketinga. Bitno je razviti dobru poslovnu suradnju sa savjetnicima jer će vas to partnerstvo pratiti tijekom čitavog vašeg poslovnog uspona.

Ako ste korisnik potpora za samozapošljavanje, 20% iznosa možete pravdati kroz marketinške troškove.

preuzmi marketing plan Bones

Zaključak

 

Tagovi: samozapošljavanje, poduzetništvo, vizija, misija, poduzetnik, pokretanje posla, poduzetnici

Pripremite se za poslovni uspjeh!

Iako ste na samome početku, svijet to ne treba znati. Dajemo svoj mali doprinos kao smjernicu otkuda početi i kamo krenuti.

Knjiga_model_biznis_plan_2