Želim započeti / poboljšati poslovanje. Kako mi Bones može pomoći?

čitanja

6 poduzetničkih poticaja za samozapošljavanje na koje možete računati

By Gordana Kostić

Nedavna karantena nastala pod utjecajem korona virusa pomaknula je globalnu ekonomiju na nemirne vode. Veliki val nezaposlenosti pogodio je svjetske lidere u industriji, pa kako ne bi pogodila i nas male.

Nebrojeno ste puta čuli da život poslije korone više neće biti isti i kako će se sve preokrenuti naglavačke. Mnogi su ustuknuli pred ovim nepovoljnim vijestima i poduzeli supresivne mjere.

Ukoliko ste dobili otkaz za vrijeme karantene ili ste u statusu samostalnog poduzetnika koji nakon brodoloma pokušava nastaviti živjeti svoj poduzetnički san, pronašli smo dobre vijesti.

Provjerite naš vodič za samozapošljavanje.

Unatoč nepredvidljivoj situaciji koja je pred svima nama, vjerujemo da bi vam informacije za potpore koje slijede mogle biti od koristi.

Ima ih dosta, no izdvojili smo aktualne i primjenjive na najširi krug djelatnosti.

 

Favicon_orange+white_square Aktualni poticaji za poduzetnike u 2020.

   Cjeloživotno obrazovanje za poduzetništvo za 2020. godinu

   Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta za 2020. godinu

   Start at Best

   Erasmus za mlade poduzetnike

   Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga 

   Ulaganje nepoljoprivredne djelatnosti

 

 

Cjeloživotno obrazovanje za poduzetništvo 2020. godinu

Ova je potpora namijenjena mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) te fizičkim osobama.

Bespovratna sredstva namijenjena su isključivo za:

 • stjecanje obrazovanja u 2020. godini,
 • za obavljanje vezanih obrta sukladno programima obrazovanja/ispita koje donosi javnopravno tijelo nadležno za obrt za zanimanja koja su definirana Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica
 • za ishođenje dozvole (licencije) za izvođenje naukovanja u 2019. i 2020. godini.

Sredstva se odobravaju u visini do 80% od iznosa opravdanih troškova.

Početak ove potpore je 11. svibnja, a do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 30. listopada 2020. godine.

Detaljnije informacije pronađite ovdje.

korona potres marketing CTA

 

Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta za 2020. godinu

Evo nešto za kreativce…

Potpora je također namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama…

Namjena sredstava se dijeli u dvije skupine - A i B

Skupina A se odnosi na

 • ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje,
 • ulaganje u razvoj novih proizvoda/usluga,
 • prilagodba, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora,
 • uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete,
 • upravljanje i zaštita intelektualnog vlasništva.

Skupina B se odnosi na

 • marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta,
 • edukacija i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

Ova potpora je na snazi od 11. do 28. svibnja 2020. godine a više doznajte ovdje.

Općenito o potporama vezanih za mikro, mala i srednja poduzetništva pratite na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

Start at Best

Ovaj program omogućuje mikro, malim i srednjim poduzećima financiranje prijedloga za poticanje novih pristupa inovacijama na radnom mjestu sa svrhom poticanja poslovne konkurentnosti same tvrtke.

Start at Best potiče:

 • novi val inovacija na radnom mjestu među mikro, malim i srednjim poduzećima,
 • financiranje i proširenje novih izvornih, izvedivih, konkurentnih i društveno utjecajnih inovacija na radnom mjestu koje bi mogle potaknuti konkurentnost malih i srednjih poduzeća u Europi,
 • angažiranje mikro, malih i srednjih poduzeća u inovacijskim procesima na radnom mjestu, samih ili u suradnji sa stvaraocima / dizajnerima / umjetnicima ili drugim pružateljima usluga/rješenja.

Poziv za financiranje prijedloga projekata nije namijenjen podršci razvoju novih proizvoda ili usluga na tržištu.

Potpora iznosi 7.500 eura, a ističe 3. lipnja 2020.

Više o tome pronađite na stranicama hrvatskog partnera projekte HAMAG/BICRO-a.

 

Erasmus za mlade poduzetnike

 

 

Program pomaže obećavajućim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine za pokretanje i/ili uspješno vođenje manje tvrtke u Europi. Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci. Boravak im jednim dijelom financira Europska komisija.

U europskom programu mobilnosti mogu sudjelovati:

 • Novi poduzetnici koji su čvrsto odlučili pokrenuti vlastito poduzeće ili su ga već pokrenuli unutar protekle 3 godine. (Buduća) tvrtka ili aktivnost može pripadati bilo kojem sektoru, a dobna granica ne postoji.
 • Iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica.

Novom poduzetniku se pruža pogodnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici. Ovo će poduzetniku olakšati pokretanje novog ili pak jačanje postojećeg poduzeća, a pruža se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje te potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima.

Poduzetniku domaćinu pruža se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u poduzeće donosi motivirani novi poduzetnik. Novi poduzetnik će možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima poduzetnik domaćin ne vlada, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s njegovim vještinama ili znanjem.

Predviđeno trajanje ovog programa je 1-6 mjeseci, uz mogućnost podjele u tjedne intervale (pod uvjetom da trajanje ne premaši ukupan broj od 12 mjeseci).

Iznos potpore je: 530 - 1.100 EUR mjesečno

Zainteresirani za ovakvu vrstu projekta mogu više doznati ovdje.

 

Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II

Programom se financira razvoj novih proizvoda (dobara i usluga) unutar jedne ili više odabranih IRI tema u sklopu identificiranih tematskih i pod-tematskih prioritetnih područja S3. Razvijanje se odvija putem jačanja kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije te poticanja suradnje između poduzetnika i institucija za istraživanje i razvoj.

Prihvatljive IRI teme S3 tematskih područja su:

 • Zdravlje i kvaliteta života
 • Energija i održivi okoliš
 • Promet i mobilnost
 • Sigurnost
 • Hrana i bioekonomija
 • Prijaviti se i sudjelovati mogu: mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnici, samostalno ili u partnerstvu, a prijavitelj može prijaviti i provoditi projekt samostalno ili u partnerstvu.

Iznos potpore je 1.000.000 kn do 30.000.000 kn, a krajnji rok prijave je do 29. lipnja 2020. godine u 11:00:00 sati. Detalje i dokumentaciju možete dohvatiti ovdje.

 

Dogovorimo sastanak_1

Mjere 6.2.1. ulaganje nepoljoprivredne djelatnosti

Svrha ovog natječaja je pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta, sa ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.

Sudjelovati mogu: fizičke i pravne osobe (SOPG, OPG, obrt, trgovačko društvo, zadruga) upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu.

Prihvatljiva su ulaganja u jedan od navedenih sektora: Prerada i/ili marketing i/ili izravne prodaje proizvoda, marketing se mora odnositi na predmet prerade, gdje izlazni proizvod ne smije bit proizvod iz Priloga i Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Vrijednost dodjela ove potpore je 120.000.000,00 kuna., a traje od 4.6.2020. do 4.8.2020.

Više o ovoj potpori možete pronaći na stranicama agencije

 

Zaključak

Ovim pregledom najaktualnijih popisa potpora željeli smo vam dati uvid u informacije oko održavanja ili pokretanja biznisa. Pored svake potpore naći ćete poveznice na izvorne stranice na kojima je poziv objavljen, a ujedno ćete i pronaći korisne kontakte koji će vam detaljnije objasniti i procijeniti da li ste u kategoriji prikladnog prijavitelja.

Za nezaposlene na burzi i dalje nema novosti o nastavku programa samozapošljavanja, no uz malo priprema oko definiranja misije i vizije vaše tvrtke, prilika neće nedostajati. Možete započeti i s ponuđenim.

Stoga ponavljamo kratki pregled:

Naziv projekta

Iznos potpore

Rok prijave do:

Cjeloživotno obrazovanje za poduzetništvo 2020. godinu

< 80% od iznosa opravdanih troškova

 do 30. 10. 2020.

Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta za 2020. godinu   do 28. 05. 2020.
Start at Best < 7.500,00 € do 03. 06. 2020.
Erasmus za mlade poduzetnike < 1.100,00 € mjesečno kontinuirano
Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II od 1.000.000,00 do 30.000.000,00 kn do 20. 06. 2020.
Mjere 6.2.1. ulaganje nepoljoprivredne djelatnosti ukupna vrijednost potpore 120.000.000,00 kn do 04.08. 2020.

 

U ovoj, još uvijek za nas, novoj situaciji želimo vam puno sreće uz podsjetnik da smo spremni pomoći vam na vašem putu ka poslovnom uzletu.

Obratite nam se s povjerenjem, a ukoliko još niste, slobodno se poslužite s našim besplatnim priručnicima:

Knjiga_model_biznis_plan

 

Marketing_plan_1

 

 

Tagovi: samozapošljavanje, poduzetništvo, pokreni posao, poduzetnik, poticaji, potpore, potpore za samozaposljavanje, pokretanje posla, poticaji za samozaposljavanje

Pripremite se za poslovni uspjeh!

Iako ste na samome početku, svijet to ne treba znati. Dajemo svoj mali doprinos kao smjernicu otkuda početi i kamo krenuti.

Knjiga_model_biznis_plan_2